Pegida-leider blijkt Hitler-fan

IMG_2649

LEIPZIG

De gisteravond afgetreden leider van de islam-kritische Pegida-volksbeweging blijkt een Hitler in spe. Oost-Duitser Lutz Bachmann (41) poseerde op internet met snorretje en scheiding, net als de grootste massamoordenaar uit de wereldgeschiedenis. Bachmanns vrienden uit Leipzig, waar gisteravond tienduizenden mensen de straat opgingen – om tegen en voor buitenlanders te demonstreren – hebben banden met knalharde neonazi’s.

Het was de grootste manifestatie in de opgeknapte handelsstad sinds de DDR-revolutie in 1989. Rechtse demonstranten, onder hen veel hooligans en neonazi’s, riepen steeds de toenmalige slogan: ,,Wir sind das Volk.” Fluitconcerten van linke activisten werden met hoongelach beantwoord. Vierduizend mannen van de mobiele eenheid konden de partijen, die elkaars bloed wel kunnen drinken, met enige moeite uit elkaar houden.

Het vuur was aangewakkerd door de moord op een asielzoeker in het nabije Dresden. Nadat bekend werd dat kort voor zijn dood een hakenkruis op diens voordeur was gekalkt, gingen enkele dagen geleden zeshonderd linkse chaoten de straat op, gooiden winkelruiten in, besmeurden muren met leuzen en smeten politiewagens om. Gisteravond werden linkse brandaanslagen op spoorwegkabels gepleegd om te verhinderen dat treinen met Pegida-aanhangers Leipzig konden bereiken.

Hun woede op de rechtse Pegida-volksbeweging, die zich als een olievlek over Duitsland heeft uitgebreid, werd nog vergroot nadat bleek dat Bachmann op internet asielzoekers als ‘gepeupel’, ‘smeerlappen’ en ‘vee’ had beledigd. 

Vice-kanselier Sigmar Gabriel verklaarde: ,,Wie zich in de politiek als Hitler verkleed is of een idioot of een nazi.” Maar op de bühne van Legida voor de uit protest onverlichte opera in Leipzig werden Gabriel en kanselier Angela Merkel als ‘volksverraders’ uitgejouwd. De rechtse publicist Jürgen Elsässer riep Amerikaanse troepen op om Duitsland te verlaten. De boze menigte scandeerde hierna ‘Ami go home!’. Elsässer pleitte net als Vladimir Poetin voor een Europa van Wladiwostok tot Lissabon.

Afgelopen maandag verbood de politie Bachmanns demonstratie in Dresden, vanwege een dre aanslag door radicale moslims. Geert Wilders, een sympathiseert van Israël, betreurde dat en solidariseerde met de eveneens bedreigde Bachmann, inmiddels als racist, ex-inbreker en voormalig cokedealer ontmaskerd. De PVV-voorman hoopt dat Pegida ‘snel opnieuw veilig gebruik kan maken van het recht op vrije meningsuiting’.

Bachmann riep zijn aanhangers daarna op naar Leipzig te komen. Maar nu blijkt dat de lokale leiders van de beweging, aldaar Legida, genoemd, nauw met Hitler-vereerders en neonazipartij NPD verbonden zijn. Hun leider Jörg Hoyer (50) verkocht bijvoorbeeld Hitlers ‘Mein Kampf’, SS-messen en andere relikwieën uit het Derde Rijk. Hij eiste met een luidspreker ‘het einde van de Duitse cultuur van de Duitse oorlogsschuld’.

Hoyer maakt het behoorlijk bont. Hij bood op een vlooienmarkt in Brandenburg schoenen uit concentratiekamp Mauthausen aan. Daarvoor werd hij niet vervolgd. Ook niet voor het aanbieden van het NSDAP-partijprogramma en een handboek over de ‘Jodenvraag’. Andere organisatoren van Pegida in Leipzig zijn advocaat Arndt Hohnstädter van neonazipartij NPD, en de extreem-rechtse voetbalfan Silvio Rösler, die Caribische vrouwen in de prostitutie sluisde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>